3 maart 2015

Zorg om te delen

Door Dominique Flink

Zorg om te delen

Kinderen hebben zorgen, angsten en behoeften. Zij houden deze vaak voor zichzelf en het is  voor ouders soms lastig deze tijdig te herkennen.
In dit soort situaties bieden ZORGENVRIENDJES kinderen de perfecte mogelijkheid om hun zorgen privé kwijt te kunnen en er eventueel over te hebben. Kinderen kunnen hun geschreven of getekende zorgen  in de mond van een zorgenvriendje stoppen en vervolgens de rits sluiten. Dit lost het probleem niet op, maar vaak voelt het als een oplossing als de zorgen veilig achter de rits zijn opgesloten.

De eerste versie van deze knuffels werd gemaakt in 2008. Het idee erachter is dat een kind symbolische zijn zorgen achter een rits kan laten verdwijnen, weg zippen. Een dagboek werkt eigenlijk op een zelfde soort van manier voor het verwerken van emoties. Kinderen kunnen zo eerder stoppen met piekeren en bijvoorbeeld beter slapen.  Het is heel belangrijk dat ze het gevoel hebben dat het van hun is en dat er niet in wordt gekeken als ze hebben aangegeven dit niet te willen. Goede afspraken zijn hier van belang.

Vroeger vertelde ik zelf ook mijn grootste zorgen aan mijn lievelingsknuffel. Ik vind het mooi om te zien dat er tegenwoordig knuffels zijn ontworpen, waarbij kinderen hun zorgen echt weg kunnen stoppen. Ook op sommige scholen worden deze knuffels actief gebruikt. Vooral met kinderen die het lastig vinden om erover te praten.

In het boek powerverhalen voor kids van Irene Heim staat een mooie activiteit om zelf een zorgenvriendje te maken. Voor degene die handig onder ons zijn; een zorgenvriendje kan ook zelf worden gehaakt!

Wat vind jij van een zorgenvriendje?

Noem in het commentaarveld hieronder jouw mening.

Als dit artikel interessant is voor mensen in jouw netwerk, wil je het dan ‘delen’ door op één van de social media knoppen hieronder te klikken?