21 juli 2014

Zomervakantie

Door Dominique Flink

Yes, het is zomervakantie!

Voor de meeste kinderen is de zomervakantie al een feest, maar voor sommige kinderen heeft het een extra dimensie.  Het leven is tegenwoordig al hectisch genoeg, daarom is het belangrijk om regelmatig even bewust te ontspannen, maar hoe kan uw kind het beste ontspannen?

Ik merkte dat ik vroeger uitkeek naar de zomervakantie. Zes weken, waarbij ik niet hoefde na te denken of ik alles wel begreep wat de leraar uitlegde. Geen toetsen, geen opdrachten, helemaal vrij om van alles te gaan ontdekken. Kinderen kunnen zich in de vakantie in hun eigen omgeving ontspannen en hebben de komende weken geen last van de spanningen van school.  Voor onzekere kinderen hebben de ouders nu een paar weken de tijd om het zelfvertrouwen van het kind te laten groeien.

5 tips om uw kind te helpen ontspannen tijdens de vakantie

  • Lekker naar het zwembad. Water ontspant en laat je aan andere dingen denken.
  • Sporten. Sporten is gezond en bovendien is sporten ook nog eens de ideale manier om je gedachten ergens anders op te zetten.
  • Gezellig met de familie opstap.
  • Zelf met vriendjes en vriendinnetjes leuke dingen ondernemen.
  • Lekker ravotten in het bos.

Hieronder heb ik een leuke opdracht wat u samen met uw kind in de zomervakantie kan doen.
De opdracht heet: Dit ben ik De opdracht heeft als doel dat het kind gaat nadenken over wie hij/zij is en waar het goed in is. Laat elk kind een poster maken waarop het mag tekenen, plakken en schrijven wie hij/zij is, waar hij/zij van houdt en waar hij/zij goed in is. Aan de hand hiervan kunt u een gesprek houden over dat iedereen in sommige dingen verschillend is en in andere dingen gelijk is.

Ziet u dat uw kind in de zomervakantie helemaal opbloeit, maar zodra het weer bijna tijd is om naar school te gaan veranderingen bij uw kind merkt, probeer dit dan gelijk met elkaar te bespreken.

Hoe ontspant uw kind?

Dit zijn maar een paar voorbeelden van hoe kinderen kunnen ontspannen. Wat is uw favoriete manier om te ontspannen of welke andere manieren kent u om uw kind te helpen ontspannen.

Noem in het commentaarveld hieronder uw aanvullende tip. Om kinderen beter te helpen ontspannen, ben ik benieuwd naar u tips. 

Als dit artikel interessant is voor mensen in jouw netwerk, wil je het dan ‘delen’ door op één van de social media knoppen hieronder te klikken?