18 juni 2020

Wat betekent de tekening van jouw zoon of dochter?

Door Dominique Flink
kindertekening

Wat betekent de tekening van jouw zoon of dochter?

Vaak zie je op een tekening een aantal kleuren door elkaar heen gekrast. Later ga je ook vormen in de tekening herkennen. De kraslijnen veranderen in krabbels. Als kinderen wat ouder worden ga je dingen uit de omgeving herkennen, zoals mensen, huizen of dieren. Als kinderen nog jong zijn, is het vaak lastig om te zien wat ze hebben getekend. Kinderen zelf weten precies wat ze hebben getekend, maar voor jou is het soms lastig te achterhalen! Toch kan je meer informatie uit de tekening halen, dan je zou denken. Kinderen kunnen hun emoties beter in een tekening vertellen dan wanneer ze die kunnen uitspreken.

Kleurenweetjes

Bron: ‘Painting en Personality’ van Alschuler en Hattwick

Rood duidt op een vrije ongedwongen en natuurlijke reactie bij kleuters. Het kan ook een uitdrukking van agressie zijn als het in heftige strepen over het gehele papier en over andere kleuren heen wordt getrokken.

Groen staat tegenover rood. Het is de complementaire kleur en dit is ook in de expressieve waarde terug te zien. Kinderen die veel groen gebruiken, zijn vaak wat stiller en voorzichtiger.

Dit is ook bij oranje te zien. Oranje wordt vaak gebruikt door verlegen kinderen. Het is een verzachting van de kleur rood.

Blauw blijkt erop te duiden dat de kleuter zich aan het ontwikkelen is van een emotioneel en impulsief gedrag naar een meer beheerst gedrag. Het gebruik van blauw heeft een verband met de neiging om ‘groot’ te worden.

Hier tegenover staat geel. Geel is vaak een weerspiegeling van aanhankelijk gedrag. Kinderen die veel geel gebruiken, zoeken bescherming of aandacht van volwassenen. Als een kind een broertje of zusje krijgt, zie je dat er veel meer geel dan blauw gebruikt wordt. Dit laat zien dat het kind aandacht van de ouders zoekt.

Het gebruik van bruin valt het meeste op bij kinderen die de behoefte hebben aan smerigheid. Dit is ook vaak te zien met een afwisseling van blauw. Blauw staat meer voor het nette en beheerste. Het afwisselen van bruin en blauw is vaak een schommeling van het vuile uit de kindertijd en de wil tot netheid.

Zwart wordt vaak gebruikt als het kind angsten heeft. De kleur wordt dan gebruikt om de tekening op te vullen en niet als een vormgevingsmiddel.

Wil jij weten wat de tekening van jouw zoon of dochter betekent?

Stuur mij dan de tekening op via en de mail en ik kijk er gratis na! Mailen kan naar info@bloosjekindercoach.nl  

Als dit artikel interessant is voor mensen in jouw netwerk, wil je het dan ‘delen’ door op één van de social media knoppen hieronder te klikken?