14 oktober 2014

Voorlezen

Door Dominique Flink

Waarom is voorlezen zo belangrijk?

Voorlezen en lezen zijn heel belangrijk voor de toekomst van je kind. Het helpt om vroeg met voorlezen te beginnen. Hoe jonger kinderen zijn als ouders gaan voorlezen, hoe groter hun woordenschat op de leeftijd van vier jaar.

De afgelopen week was de Kinderboekenweek (1-12 oktober) met als thema Feest! Dit betekent dat er op scholen, bibliotheken en in de boekenwinkel een hoop leuke activiteiten waren. Naast de Kinderboekenweek besteed ook de Voorleesexpress veel aandacht aan het voorlezen.

Op de basisschool kon ik vroeger altijd voor mijn boeken sparen. Iedereen week waren er moeders die vrijwillig daar zaten om kinderen tot lezen te stimuleren. Er was een speciale hoek waar ze de boeken ten toon stelden. Iedere groep kreeg de kans om een kwartiertje te gaan snuffelen tussen al deze leuke boeken. Zelf vond ik het heerlijk om te worden voorgelezen, maar ook om zelf te lezen. De momenten van het voorlezen door mijn mama, opa en oma waren een tijdstip om naar uit te kijken. Het voorlezen werd op een vast moment van de dag gedaan.

Mijn favoriete boeken waren rupsje nooitgenoeg, pluk van de Petteflet en boeken van Jacques Vriens en Carry  Slee.

Hieronder een paar tips om het voorlezen nog leuker te maken:

1. Kies een vast moment van de dag om te lezen.

2. Zorg dat het voorlezen een plezier is. Kies een boek wat je zelf ook leuk vindt om voor te lezen.

3. Maak het voorlezen interactief. Geef je kind de ruimte om vragen en opmerkingen te maken en praat hierover. Dit stimuleert de taalontwikkeling.

4. Blijf vooral voorlezen, ook als je kind zelf begint met lezen.

5. Ga geregeld met je kind naar de bibliotheek of naar ene kinderboekenwinkel. Dit stimuleert de liefde voor het lezen. Daarnaast zijn kinderen tot 18 jaar gratis lid bij de bibliotheek.

Voorlezen is dus heel goed voor de ontwikkeling van een kind. Het geeft ruimte voor fantasie en ieder kind beleeft het op zijn eigen manier. Samen met je kind kan je genieten van de mooie verhalen die voorbij komen.

Vind jij voorlezen aan kinderen belangrijk ?

Noem in het commentaarveld hieronder waarom je het wel of niet belangrijk vindt. 

Als dit artikel interessant is voor mensen in jouw netwerk, wil je het dan ‘delen’ door op één van de social media knoppen hieronder te klikken?