9 december 2014

Samen met de vreemdeling

Door Dominique Flink

Samen met de vreemdeling

Een reis rond de wereld, nieuwe mensen ontmoeten en kijken hoe zij leven. Voor een tijdje naar het buitenland. Een verre reis maken, spannende avonturen beleven, nieuwe vrienden maken en een nieuwe taal. Daar dromen jullie vast ook wel eens van.

Zelf heb ik een half jaar in Suriname gezeten voor mijn studie. Best spannend om mijn vertrouwde omgeving achter te laten voor een tijdje en nieuwe dingen te ontdekken. Maar de gedachte dat je weet dat je daarna weer gewoon naar huis toe kunt gaan, naar je familie en vrienden en je eigen spullen is fijn.

Overal ter wereld zijn mensen op reis, maar lang niet allemaal vrijwillig. Ze komen overal vandaan, maar hebben toch overeenkomsten met elkaar. Het onvrijwillige vertrek, het verlies van hun bezittingen, familie en vrienden. Allemaal ervaringen die ze met elkaar delen.

Aanstaande woensdag 10 december  is het de dag van de mensenrechten. In de bibliotheek van Dordrecht wordt hier voor kinderen door middel van voorlezen en knutselactiviteiten aandacht aangegeven.  Met thema’s als mensenrechten, vrijheid en andere culturen.

Hierbij 6 mooie boekentips over deze thema’s:

  • Kikker & de vreemdeling ( te bekijken op YouTube: Kikker & Vriendjes – Kikker en de vreemdeling )
  • Samen op de wereld
  • Geluk voor kinderen
  • Jip en Janneke
  • Tenzin viert feest
  • Vluchtelingen vertellen

Zelf vind ik het belangrijk dat dit onderwerp op een luchtige manier aan kinderen wordt verteld. Verder vind ik het ook belangrijk dat kinderen leren om met andere culturen om te gaan. We leven tenslotte in een multiculturele samenleving.

geluk voor kinderenIedereen is anders, heeft een eigen verhaal en een eigen gezicht.

 

Hoe waardevol vind jij deze thema’s ?

Noem in het commentaarveld hieronder jouw mening

Als dit artikel interessant is voor mensen in jouw netwerk, wil je het dan ‘delen’ door op één van de social media knoppen hieronder te klikken?