18 juni 2020

Ook problemen met opruimen?

Door Dominique Flink

Heb jij problemen met opruimen?

Opruimen is nu eenmaal minder leuk, dan spelen. Playmobil, Lego, verfkwasten, lijm, papier, potloden, stiften; aan het einde van de dag ligt overal speelgoed.
Zelf vind ik opruimen ook niet leuk, dus ik snap ook wel dat het voor kinderen vervelend kan zijn. Maar dat wilt niet zeggen dat ze het niet hoeven te doen. Er zijn manieren waardoor het opruimen een stuk leuker wordt.

5 Tips om het opruimen net iets minder vervelend te maken 🙂

– Samen is altijd gezelliger dan alleen. Gelijk is dit een goed moment voor de beste gesprekken. Vroeger vonden deze plaats tijdens het samen afwassen, nu kan het tijdens het samen opruimen.
– Geef van te voren een waarschuwing dat het bijna tijd is om te stoppen met spelen. Het kan helpen om 5 minuten, voordat er moet worden opgeruimd te waarschuwen. Zo kan je zoon/dochter wennen aan de overgang en word het spelen niet abrupt beëindigd.
– Benoem dat je het snapt dat stoppen met spelen en het opruimen niet leuk is. Maar dat de afspraak is dat als je hebt gespeeld, dat het ook moet worden opgeruimd.
– Zorg dat jouw zoon of dochter helpt met opruimen. wanneer je steeds als ze niet willen meehelpen en je het uiteindelijk zelf doet, leert hij/zij dat weigeren succes heeft als je maar lang genoeg volhoudt.
– Een beloningssysteem (complimentjes, hun favoriete voorleesboek voorlezen etc.). Voor het ene kind is dit een stimulans en voor de ander maakt het weinig uit. Gewoon uitproberen, wanneer het zonder niet goed werkt.

Voor kinderen is het goed om te leren dat ze na het spelen zelf hun spullen opruimen. Het is het slimst om ze van jongs af aan hieraan te laten wennen.

Hoe doe jij dit met opruimen?

Noem in het commentaarveld hieronder jouw antwoord en kunnen tips worden uitgewisseld!

Als dit artikel interessant is voor mensen in jouw netwerk, wil je het dan ‘delen’ door op één van de social media knoppen hieronder te klikken?