12 juli 2014

Onzekere kinderen

Door Dominique Flink

Heeft u een kind wat meer zelfvertrouwen nodig heeft?

Vroeger was ik erg onzeker op de basisschool. Ik durfde niet goed ergens op af te stappen en als ik een toets moest maken was ik al een week van te voren ziek van de spanningen. Hoofdpijn, misselijkheid, niet meer naar school willen alles erop en eraan.  Heeft u een kind wat vaak ziek is, maar heeft u het idee dat er eigenlijk niks aan de hand is. Trekt uw kind zich vaak terug bij nieuwe dingen, durft het niks alleen te doen of durft hij/zij weinig oogcontact te maken? Dit zijn tekenen die duiden op onzekerheid bij uw kind.  Het grootste gevaar van onzekerheid is het terecht komen in een ronde cirkel. Als er iets misgaat of het loopt anders dan was verwacht, kan dit ertoe leiden dat een kind situaties uit de weg gaat. Wat kan er aan onzekerheid worden gedaan?

5 tips om uw kind te helpen met onzekerheid

1. Het serieus nemen van uw kind.
Probeer altijd echt te luisteren en begrip te tonen voor de gevoelens. Laat uw kind weten dat onzekerheid geen schaamte is, maar een normale emotie. Door bijvoorbeeld te zeggen; Als ik iets nieuws ga doen ben ik ook wel eens onzeker, maar het komt dan wel weer goed.

2. Ga met het kind na waar de onzekerheid vandaan komt.
Welke negatieve gedachtes heeft het kind? Kloppen deze gedachtes wel?

3. Kijk samen met uw kind welke kwaliteiten het heeft.
Ga samen met uw kind na waar hij/zij goed in is en besteed hier aandacht aan.

4. Vertrouwen geven.
Door complimenten te geven, zal het zelfvertrouwen van uw kind worden vergroot.  Het helpt ook als uw kind voor nieuwe uitdagingen staat en vervolgens zelf de oplossingen bedenkt. U kunt wel helpen door bijvoorbeeld te vragen; Wat denk je dat je zelf kunt doen om de uitdaging aan te gaan?

5. Let op met kritiek.
Af en toe is het nodig dat het gedrag van uw kind wordt gecorrigeerd. Als u dit doet let dan op u woordkeuze. Onzekere kinderen hebben vaak moeite met kritiek. Bij het praten is het belangrijk dat u met een rustige toon spreekt en geen woorden gebruikt, waardoor uw kind zich bedreigd kan voelen. Bij onzekere kinderen is het belangrijk dat u uitlegt, waarom u kritiek heeft op het gedrag van uw kind. Als u de situatie uitlegt, weet het kind duidelijk wat hij/zij de volgende keer dan anders kan doen.  Onzekere kinderen hebben, dus het vertrouwen nodig dat u achter hem/haar staat.  Het is belangrijk dat uw kind een steuntje in de rug heeft. Om het zelfvertrouwen te vergroten is het belangrijk dat uw kind weet waar hij/zij goed in is en dat u hier ook complimenten over geeft.

Heeft u nog aanvullende tips om het zelfvertrouwen van uw kind te vergroten?

Noem in het commentaarveld hieronder u aanvullende tip. Om kinderen met onzekerheid beter te helpen,ben ik benieuwd naar u tips.

Als dit artikel interessant is voor mensen in jouw netwerk, wil je het dan ‘delen’ door op één van de social media knoppen hieronder te klikken?