28 oktober 2014

Ontbijt

Door Dominique Flink

1807279304ea5ca81d08bbOntbijt jij?

De 12e editie van Het Nationaal Schoolontbijt, de week waarin ruim een half miljoen kinderen op zo’n 2.500 basisscholen samen ontbijten, geeft dit jaar een nog beter ontbijtvoorbeeld met een gezond ontbijtpakket. Dat bestaat uitsluitend uit brood, beleg en drinken dat het Voedingscentrum beoordeelt als voorkeurs- of middenwegproduct. Het Nationaal Schoolontbijt vindt dit jaar plaats van 3 tot en met 7 november.

Als diëtist vind ik het belangrijk dat iedereen ontbijt. Het is namelijk de belangrijkste maaltijd van de dag. Zelf ontbijt ik graag met geroosterde bruin brood met kaas of met havermoutpap.  Zelf vind ik het ontbijt een fijn moment van de dag.

Waarom is ontbijten dan zo belangrijk?

  1. Ontbijten geeft je energie.

Net als een auto heeft je lichaam energie nodig om te kunnen werken. Je lichaam heeft het ontbijt nodig om met genoeg energie de dag te kunnen beginnen. Het ontbijt geeft je 10 tot 15 % van de energie en voedingsstoffen die je dagelijks nodig hebt.

  1. Ontbijten levert voedingsstoffen
  2. Ontbijten helpt je stoelgang

Het ontbijt is de eerste maaltijd na de nacht. Een goed en vezelrijk ontbijt zet je darmen aan het werk en helpt dus een goede stoelgang.

  1. Ontbijten houdt je op gezond gewicht

Wie in de ochtend niet ontbijt, krijgt al snel de verleiding om naar tussendoortjes zoals snoep en snacks te grijpen. Meestal zijn dat tussendoortjes die rijk zijn aan vet en energie

Een goed ontbijt geeft je een gezonde start van de dag. 

Voor informatie over ontbijten staan hier leuke filmpjes: https://www.schoolontbijt.nl/lesmateriaal/

Voor kinderen kan je een leuke placemat maken voor bij het ontbijt: https://www.ontbijtplacemat.nl/

Ontbijt jij altijd?

Noem in het commentaarveld hieronder waarom je juist wel of niet ontbijt.

Als dit artikel interessant is voor mensen in jouw netwerk, wil je het dan ‘delen’ door op één van de social media knoppen hieronder te klikken?