18 augustus 2015

Nieuw schooljaar

Door Dominique Flink

Nieuw schooljaar

Terwijl de kinderen gisteren in Noord alweer naar school zijn gegaan, mogen ze hier in het Zuiden nog 12 dagen van hun vakantie genieten. Sommige kinderen kunnen misschien niet wachten tot het weer zover is en andere kinderen zien er als een berg tegenop. Want spannend is het toch wel…

Een nieuwe klas, een nieuwe meester of juf, veel nieuwe dingen leren en ook vooral nieuwe ervaringen. Maar voor jullie als ouders kan het ook lastig zijn, want je zoon/dochter is toch 6 weken thuis geweest.

Zelf vond ik het niet fijn om na de zomervakantie weer terug te gaan naar school. Het duurde dan ook weken, voordat ik weer aan het schoolleven was gewend.
Om de overgang van vakantie naar school wat makkelijker te maken geef ik hier 4 tips.

4 tips om de overgang makkelijker te maken:

1. Bij het winkelen voor nieuwe schoolspullen is het leuk als je kind zelf zijn spullen mag uitkiezen. Dan is het echt helemaal van hem/haar!

2. Weer op tijd naar bed!  
Om alvast te wennen aan de normale bedtijd, kan je in de laatste paar dagen van de vakantie weer beginnen met stapje voor stapje terug te gaan naar de normale bedtijd. De start van een nieuw schooljaar vraagt veel energie, dus liever geen schooljaar beginnen  met slaaptekort!

3. Een bijzondere dag.
De zomervakantie afsluiten met een bijzondere dag. Vraag aan je zoon/dochter wat ze graag zouden willen doen op hun laatste vakantiedag. Het kan (jonge) kinderen helpen, om te begrijpen dat de vakantie nu is afgelopen.

4. Niet teveel willen.
Plan in de eerste week van het nieuwe schooljaar niet teveel afspraken en activiteiten naast school. Na 6 weken vakantie is het echt weer even wennen aan het schoolleven. Doordat dit meer energie kost, is het fijn als je van school komt niet gelijk door hoeft naar allemaal afspraken of activiteiten.

Hoe eindeloos de zomervakantie van te voren ook leek, de pret is nu bijna voorbij.  De zomervakantie is voor velen, tijd om echt te ontspannen. Nu het weer bijna voorbij is, is het voor zowel de kinderen als de ouders weer behoorlijk wennen.

Wat vind jij ervan dat je kind weer naar school gaat?

Noem in het commentaarveld hieronder jouw mening.

Als dit artikel interessant is voor mensen in jouw netwerk, wil je het dan ‘delen’ door op één van de social media knoppen hieronder te klikken?