2 september 2014

Nachtmerrie

Door Dominique Flink

Heb jij nachtmerries?

Iedereen droomt, maar sommige mensen onthouden hun dromen beter dan andere. Nachtmerries begrijpen we vaak slecht. We doen ze nogal eens af als de griezelige verklaring van de vele gedachten van de dag zonder dat we proberen de betekenis van de angstaanjagende beelden te begrijpen.

Zelf heb ik vaak nachtmerries over slangen.  Ik vind ze angstaanjagend met hun glibberige lichaam en die vieze tong.  Midden in de nacht schrik ik dan wakker, omdat mijn droom toch wel erg echt lijkt.  Daarna kom ik nog maar moeilijk in slaap. Nu vroeg ik mij af waar de slangen in mijn nachtmerries voor staan.

Het goede nieuws is dat dromen over griezelig of angstaanjagende wezens absoluut geen slecht teken is. De wezens die ons overdag beangstigen, hebben in het onderbewuste een kleurrijke en positieve betekenis. Zelf dacht ik dat een slang voor paniek en problemen stond.  Laatst heb ik het boek de betekenis van dromen gelezen, hierin staat beschreven dat een slang voor vernieuwing en verjonging staat. ‘’ Zoals een slang zijn huid afwerpt, zal de dromer zich ontdoen van aspecten van zijn oude bestaan om een nieuw begin te kunnen maken’’

Nachtmerries bij kinderen

In dromen verwerkt het kind de indrukken die het overdag heeft opgedaan. Dromen kunnen hierdoor signalen geven over het gevoelsleven van het kind. In dromen kunnen dus ook de angsten of frustraties van een kind naar buiten komen. Zo af en toe een nachtmerrie is geen reden tot zorgen. Ieder kind heeft wel eens tegenslagen of angsten, dit hoort ook bij de ontwikkeling. Er hoeft dan ook niets gedaan te worden.

Wanneer een kind echt vaak nachtmerries heeft is dit een signaal tot alertheid. Veel nachtmerries zijn een signaal dat er iets is wat het kind hevig bezig houdt. Door te kijken of het gedrag van het kind overdag gewijzigd is, door te praten met het kind en na te gaan of er iets is voorgevallen kan de onderliggende reden van de nachtmerries gezocht worden. En wanneer de ouders en het kind er niet uitkomen is het goed om hulp te zoeken om dat nachtmerries een duidelijk signaal zijn dat er iets aan de hand is.

Wat betekent jouw nachtmerrie?

Noem in het commentaarveld hieronder jou nachtmerrie en dan kijken we samen wat het te betekenen heeft.

Als dit artikel interessant is voor mensen in jouw netwerk, wil je het dan ‘delen’ door op één van de social media knoppen hieronder te klikken?