21 april 2015

Moet er vaker nee worden gezegd?

Door Dominique Flink

Moet er vaker nee worden gezegd ?

Je kind accepteert gewoon geen nee. Zodra er nee wordt gezegd, wordt er onhandelbaar gedrag vertoond en word je geduld tot het uiterste op de proef gesteld. Wat er ook wordt gezegd of gedaan, kalmeren zit er niet bij. En uiteindelijk geef je met tegenzin en wanhoop toch toe.

Een paar dagen geleden verscheen een stuk in de krant over ‘’opvoeden is vaker nee zeggen’’
De opvoedstijl in 2015 is vaak gericht op dat ouders meer vrienden zijn met hun kinderen dan de opvoeder. Ze willen het graag gezellig in huis en vooral geen ruzie. Misschien denk je nu, maar daar is toch ook niet zoveel mis mee? Maar bekijk eerst eens waarom het eigenlijk belangrijk is om nee te zeggen

Is nee zeggen gemeen?

Nee, dit is niet gemeen. Weliswaar vind je kind je gemeen en heel onaardig en is hij/zij vooral teleurgesteld.  Maar het accepteren van nee is een belangrijke les. In het echte leven zijn er ook grenzen waaraan iedereen zich moet houden.  En als je elke keer als ouder toegeeft, heeft je kind snel genoeg door wat ze er voor moeten doen om JA te krijgen.

Nee, zeggen bereidt een kind voor op de puberteit en volwassenheid. Psycholoog David Walsh beschrijft mooi: ‘’Je krijgt niet altijd wat je wilt’’, ‘’We bewijzen onze kinderen dus helemaal geen dienst wanneer we hen laten geloven dat alles wat ze willen hun op een zilveren presenteerblaadje wordt aangeboden.”

Door NEE te zeggen wanneer het nodig is leer je als ouders je kind zelfdiscipline aan en daardoor ontwikkelen zij een gevoel van onafhankelijkheid, respect en oprechtheid.

 

Wat vind jij van NEE zeggen tegen je kind ?

Noem in het commentaarveld hieronder jouw mening.

Als dit artikel interessant is voor mensen in jouw netwerk, wil je het dan ‘delen’ door op één van de social media knoppen hieronder te klikken?