Het is bijna kerstvakantie!Kerstvakantie

Nog twee weken school en dan is de kerstvakantie aangebroken! Een mooie tijd waarin we met elkaar stilstaan wat het jaar gebracht heeft. Kinderen krijgen hun schoolrapportage, en de oudergesprekken hebben plaatsgevonden.

Soms zien kinderen heel erg uit naar de vakantie. Even geen school. Soms vinden zij het niet fijn op school.
Weet je of jouw kind zich veilig voelt? Wat hij of zij het leukste vind in de klas, om te doen, graag leren wil? Speelt het fijn met vriendjes en vriendinnetjes? Of wordt je kind overgeslagen als er weer een partijtje te vieren is omdat er een jarige job of jet is?

Door te observeren, oprecht belangstellend door te vragen en interesse te tonen in jouw zoon of dochter, kunnen verbale en non-verbale signalen veel vertellen over hoe hij/zich voelt op school.

Hoe fijn is het om in de vakantie even op adem te komen, binnen het vertrouwde van het gezin.
Of juist dat jouw kind  heel erg moet omschakelen en de structuur die school biedt mist. Dan is het fijn toch wat regelmaat aan te houden of wellicht een vakantieplanning te maken, zodat je zoon of dochter houvast heeft aan hoe de dagen er uit zullen gaan zien.

Misschien zijn er kinderen die iets mogen zingen of voordragen op school of bij het kerstfeest in de de aula of kerk.  Zomaar wat gedachten die bij me opkomen als ik aan de kerstvakantie denk. Hoe leuk het was om op te mogen blijven als er vuurwerk werd afgestoken op Nieuwjaarsnacht, en dat ik die harde knallen ook wel eng vond ergens.

In deze tijd leven we in een bijzondere tijd, en kunnen die knallers van pijlen ineens niet meer zo leuk lijken. Merk je dat jouw kind(eren) het ook eng vinden, vraag hen wat ze helpt om het minder eng te maken. Een fijn dekentje of een koptelefoon kan al enorm veel schelen! En voor de minder bange kinderen onder ons: draag altijd een vuurwerkbril en kijk met je handen op de rug!

Fijne feestdagen alvast!

Wat ga jij in de kerstvakantie voor leuke dingen doen?

Noem in het commentaarveld hieronder jouw antwoord.

Als dit artikel interessant is voor mensen in jouw netwerk, wil je het dan ‘delen’ door op één van de social media knoppen hieronder te klikken?