Hooggevoeligheid en je kindje dragen?

Als je kind veel huilt of weinig slaapt en je weet zeker dat hij gezond is, dan is het mogelijk dat je baby heel gevoelig is. Wanneer je vermoedt dat je baby hoog gevoelig is (HSP) , kan het verstandig zijn om het aantal prikkels te verminderen. Het is vooral belangrijk om de rust voor de baby terug te brengen. Dit kun je doen door de baby een gevoel van veiligheid te geven, zoals bij je dragen in een draagdoek.

Afgelopen zaterdag heb ik in samenwerking met Talintje kindercoaching en Inner Sparkle coaching een koffieochtend gehouden over het dragen bij HSP. Tijdens deze ochtend was het goed te zien hoe ontspannend de baby’s met hooggevoeligheid waren in de draagdoeken. Draagconsulente Melissa Budding was ook op deze ochtend aanwezig om uitleg en tips te geven over het dragen.

De Amerikaanse onderzoekspsycholoog Elaine N. Aron trekt de conclusie dat vijftien tot twintig procent van de baby’s hoogsensitief zijn. Dat wil zeggen dat ze dus de eigenschap hooggevoeligheid hebben. Kenmerken van hooggevoeligheid bij baby’s zijn bijvoorbeeld dat ze je na twee weken al volgen met hun ogen en recht aankijken.

Wat kun je nu doen om je baby zich op zijn of haar gemak te laten voelen?

Je kunt heel veel prikkels voorkomen door simpele dingen te veranderen.

1. Haal zoveel mogelijk speelgoed uit de wieg.
2. Beperk de geluiden die je baby hoort.
3. Gebruik vaste routines die zowel jij als je kind prettig vindt.
4. Voorkom grote verassingen en veranderingen.
5. Geef je baby geen kriebelende of hele strakke kleding aan.
6. Een vast ritueel voor het slapen gaan kan je kind helpen om de dag af te sluiten en rustig in slaap te vallen.

Volgens Elaine Aron “Een gevoelige baby is een wonderbaarlijke baby”. Als je bij deze kinderen luistert naar je intuïtie, zal je merken dat het meeste van wat je doet vanzelf in orde is.” Als je de wereld in gaat met je baby dan is er niets veiliger voor hem of haar, dan de wereld ontdekken vanuit de veilige plek heel dicht bij vader of moeder.

Wil jij weten of jouw kind hooggevoelig is,  dan kan je deze test invullen.267abf40f12ba9667a88249826ae8b76

 

Wat vind jij van het dragen bij HSP?

Noem in het commentaarveld hieronder jouw mening.

Als dit artikel interessant is voor mensen in jouw netwerk, wil je het dan ‘delen’ door op één van de social media knoppen hieronder te klikken?