18 juni 2020

Hoe kan je kinderen met autisme beschermen bij het gebruik van social media?

Door Dominique Flink

Hoe je kinderen met autisme kunt beschermen bij het gebruik van social media

social_mediaKinderen met autisme hebben moeite in de omgang met anderen, omdat sociale regels heel wisselend en vaak onzichtbaar zijn.  Soms zie je dat er juist wordt geprobeerd veel contact te legen met anderen, maar vaak komt dit stroef of vreemd over.  Dit is 1 van de redenen dat kinderen graag social media gebruiken.

Andere redenen zijn:
– Kunnen omgaan met hun vrienden
– Makkelijker samenwerken met klasgenoten over schoolwerk
– Emotionele steun geven of krijgen
– Makkelijker uiten en eigen identiteit verkennen
Kinderen met autisme veilig online, N. Lonie)

Het social media blijkt voor kinderen met autisme een waardevol hulpmiddel, omdat zij zonder stress gesprekken kunnen hebben zonder te worden geconfronteerd met de problemen waar ze anders tegen aan lopen.
In Nederland is er een speciale app waarmee kinderen met autisme op een veilige manier makkelijk met elkaar in contact kunnen komen: AutThere.

Om jouw zoon of dochter te beschermen tegen de risico’s bij het gebruik van social media zijn drie eenvoudige regels belangrijk:
– Alleen vrienden hebben die je kent, leuk vindt en vertrouwt
De privacy instellingen van je kind kan je aanpassen in ‘alleen vrienden’ op social media websites. Dit beperkt wie de informatie te zien krijgt. Belangrijk dat je uitlegt waarom je dit doet.
– Zorg dat privé informatie ook privé blijft.  Leg uit wat er kan gebeuren met persoonlijke informatie als dit in verkeerde handen valt.
– Reputatie. Leg aan je zoon of dochter uit wat de consequenties kunnen zijn van iets op social media plaatsen.  Als hij/zij ergens over twijfelt vertel dan dat ze altijd eerst naar jou moeten komen voordat ze iets plaatsen.

Naast de schaduwkanten van sociale media, zijn er natuurlijk ook heel veel voordelen. Social media maakt het gemakkelijker om online met andere te kletsen, te luisteren en om samen te werken. De afgelopen jaren is het contact via social media belangrijker dan ooit geworden.
Contacten verwateren niet meer zo snel. Je blijft op de hoogte van wat iemand bezighoudt of doet, ook al zie je hem tijden niet.

Welke regels hanteer jij voor het gebruik van social media?

Noem in het commentaarveld hieronder jouw antwoord.

Als dit artikel interessant is voor mensen in jouw netwerk, wil je het dan ‘delen’ door op één van de social media knoppen hieronder te klikken?