18 juni 2020

Hoe ga jij om met spreekbeurt zenuwen?

Door Dominique Flink

Heb jij last van spreekbeurt zenuwen?

Heb jij tijdens het geven van een spreekbeurt trillende handen, last van stotteren of dat je rood aanloopt? Deze tips kunnen jou dan wellicht helpen bij de zenuwen.

5 tips om met de zenuwen om te gaan

1. Kies een leuk onderwerp. Hoe leuker het onderwerp, hoe interessanter jij het vindt. Hierdoor kan jij beter over het onderwerp vertellen en is het minder eng, want jij bent de expert op dit gebied!

2. Begin op tijd. Waarschijnlijk is dit je al genoeg verteld, maar wanneer je op het allerlaatste moment begint krijg je stress. En dat zorgt weer voor extra zenuwen op het moment van het geven van je spreekbeurt.

3. Oefenen. Als je je spreekbeurt af hebt, oefen hem dan hardop. Dat hoeft niet voor andere mensen als je dit niet fijn vindt, je spiegelbeeld luistert ook graag 🙂

4. Iedereen vind het spannend. Bijna iedereen die een spreekbeurt moet geven, vind dit spannend en dat is helemaal niet erg. Let er niet teveel op als je rood aanloopt, wanneer je het tegen probeert te houden wordt het juist vaak erger.

5. Start with a smile! Dit is voor je klas fijn, maar geeft jou ook een fijn gevoel. Een glimlach helpt je te ontspannen en je maakt een goede eerste indruk.

Informatie voor werkstuk of spreekbeurt.
Zoek je betrouwbare informatie voor je werkstuk of spreekbeurt? De openbare bibliotheek heeft hier speciaal voor jou boeken, filmpjes en websites bij elkaar gezocht. Ieder onderwerp is er voor groep 5/6, groep 7/8 en klas 1/2. Dus altijd informatie die bij jou past!

Ben je nog steeds zenuwachtig voor je spreekbeurt, maak je niet teveel zorgen. Meer dan je best doen kan niet en onthoud: de perfecte spreekbeurt bestaat niet.

Hoe ga jij om met de zenuwen?

Noem in het commentaarveld hieronder jou antwoord en misschien heb je wel een tip voor een ander!

Als dit artikel interessant is voor mensen in jouw netwerk, wil je het dan ‘delen’ door op één van de social media knoppen hieronder te klikken?