6 januari 2015

Hoe ga je om met een koppige peuter?

Door Dominique Flink

Hoe ga je om met een koppige peuter?

Peuters staan bekend om hun vermogen dwars te zijn en kunnen enorm koppig volharden in het doordrijven van hun eigen zin. Lastig gedrag, maar ook gedrag dat hoort bij een belangrijke stap in de ontwikkeling. Het kind kan dwars zijn en zich verzetten tegen alle grenzen en eisen die door de ouders/verzorgers worden gesteld.

Hoe vaak ik vroeger niet heb gehoord ” je bent nog koppiger dan een ezel” De koppigheid zit er nog steeds in, maar minder dan vroeger. Het koppig zijn als peuter hoort eenmaal bij de ontwikkeling. Het is geen slecht signaal wanneer een peutert dwars is, slecht luistert of erg zijn eigen zin wil doordrijven. Het is zelfs een goed signaal. Dit laat namelijk zien dat wanneer een kind dwars durft te zijn dat de relatie met de ouders/verzorgers als veilig wordt ervaart.

4 trucs voor omgang met koppige kinderen

1. Af en toe je kind zijn zin geven kan geen kwaad. Toegeven aan wat je kind graag wilt, betekent voor hem ook een bijdrage aan zijn gevoel voor eigenwaarde. 

2. Ga niet uitvechten wie de sterkste is. Je weet zelf dat je sterkste bent, dat hoef je niet voor je kind en ook niet voor jezelf te bewijzen. 

3. Stel duidelijke grenzen. Duidelijke grenzen van hier en verder niet. Dit is voor een kind fijn, want niks is enger dat een wereld met onbegrensde mogelijkheden.

4. Negeer telkens dezelfde weigeringen. Hoe meer nadruk op een weigering wordt gelegd, hoe koppiger een kind gaat volhouden.

Trucendoos

”mogen” klinkt aantrekkelijker dan moeten.

Geef een vrije keus  uit een beperkt door jou bepaald aanbod.

Humor wilt de spanning ook nog wel eens wegnemen!

Het kan een hele uitdaging zijn om goed om te gaan met een koppige peuter, maar met humor, geduld en begrip voor het kind kan deze fase goed worden doorlopen.

Een leuk boek om hierover te lezen is: Als je als kind precies weet wat je wilt: Beu van Kaat Vrancken! 2626_Vrancken - Beu

https://www.queridokinderenjeugdboeken.nl/web/nieuws/Artikelpagina/Als-je-als-kind-precies-weet-wat-je-wilt-Beu-van-Kaat-Vrancken.htm

Hoe ga jij om met de koppigheid?

Noem in het commentaarveld hieronder jouw gouden truc.

Als dit artikel interessant is voor mensen in jouw netwerk, wil je het dan ‘delen’ door op één van de social media knoppen hieronder te klikken?