5 augustus 2015

Het belang van (verschillende) vriendschappen

Door Dominique Flink

Het belang van (verschillende) vriendschappen

Vriendschappen tussen kinderen zijn er op alle leeftijden en in diverse vormen. Van hartsvriendinnen, beste sportvriendjes tot klasgenootjes. Sociale contacten en vriendschappen zijn erg belangrijk en nuttig voor zijn/haar ontwikkeling. Kinderen leren hiermee sociale vaardigheden, ze krijgen mensenkennis, ze leren dingen met elkaar te delen etc.
Vriendschappen kunnen veranderen, ze komen en kunnen ook weer gaan. Vriendschappen helpen kinderen zich te ontwikkelen, maar ze leren ook veel over zichzelf. Wie ben ik, wat wil ik, wat vind ik wel leuk en wat niet?

Rozen verwelken
Schepen vergaan
Maar onze vriendschap
Blijft altijd bestaan

Wat kun je doen en wat beter niet als ouder?

1. Bepalen met wie ze vriendjes mogen zijn.
Je kan niet bepalen met wie je zoon/dochter omgaat. Je kunt wel tot een bepaalde mate en leeftijd bepalen met welke kinderen je kind in contact komt.

2. Laat je eigen keuze op de achtergrond.
Het is belangrijk dat kinderen hun eigen ontdekkingen doen, hun eigen keuzes maken en hun eigen weg hierin vinden.

3. Samen praten over vriendschap.
Verschillende onderwerpen kan je bespreken, wanneer het over vriendschap gaat. Onderwerpen waar je aan kunt denken zijn; gelijkwaardigheid, iets voor een ander over hebben etc. Je kunt ervoor kiezen als je de vriendschappen van je zoon/dochter wilt bespreken dit algemeen te houden en er bewust voor te kiezen geen namen te gebruiken. Je zoon/dochter gaat hier dan vanzelf over nadenken.

Boekentips vriendschap:
Wil je mijn vriendje zijn? : 0 – 3 jaar
Kikker en Varkentje : 0 – 3 jaar
Saar gaat naar school : 0 – 6 jaar
Vriendjes : 0 – 6 jaar
De mooiste vis van de zee : 4 – 6 jaar

Het doel van vriendschap is niet per se om zo veel mogelijk vriendjes te hebben, maar juist om te ervaren dat het fijn is om te kunnen en te mogen kiezen. Je kunt daarom je kind helpen om te kijken en zelf te ervaren wie hij/zij nou echt aardig vindt en waarom. Bemiddelen en in contact brengen, is een belangrijkste rol voor ouders als het gaat om kindervriendschappen!

Wat voor type vriend is/heeft jouw kind?

Noem in het commentaarveld hieronder jouw antwoord.

Als dit artikel interessant is voor mensen in jouw netwerk, wil je het dan ‘delen’ door op één van de social media knoppen hieronder te klikken?