18 juni 2020

Heb je te maken met een moeilijke eter?

Door Dominique Flink

De moeilijke eter

Het is niet gek dat kinderen hun voorkeur en afkeer kenbaar maken als het om eten gaat. Het voedsel hoeft niet heel speciaal en heel exotisch te zijn om heel hard ‘NEE’ te roepen.
Sommige kinderen haten spinazie. Anderen haten spruiten. Ik ook nog steeds. Het niet gek dat kinderen sommige dingen niet lusten. Jij lust waarschijnlijk ook niet alles.

Een moeilijke eter in het gezin hebben, kan al behoorlijk vervelend zijn.
En voor je het weet staan er vier verschillende maaltijden op tafel, omdat iedereen graag zijn eigen eten wilt.
Als je zoon/dochter een hele moeilijke eter is gaat het bijna altijd om een macht. Want jij wilt graag dat je zoon/dochter toch eet en dan weet jouw kind. In deze extreme situatie gaat het er tenslotte om van: wie is de baas?

Voorkomen is beter dan genezen.

Als jouw zoon/dochter al jarenlang een moeilijker eter is, wordt het lastig om hier verandering in te brengen.
Zodra je merkt dat eten een probleem wordt, probeer het dan gelijk aan te pakken.

Tips die helpen bij een moeilijke eter:
1. Maak er geen punt van als je kind iets opeens niet meer lust. 
Laat hem/haar wel de rest van de maaltijd opeten en zet vervolgens het bord weg.
Als er wordt gezegd: Ik lust geen spinazie! Ga er dan tijdens de maaltijd niet teveel op in, maar zet een paar dagen later weer spinazie op tafel.

2. Iets speelruimte. 
Tussen iets niet lusten en echt afkeer zit een groot verschil. Aan de gezichtsuitdrukking is goed te zien of het gaat om afkeer of gewoon iets niet zo lekker vinden.

3. De structuur.
Soms is de smaak niet de oorzaak van het niet lusten, maar de structuur. Probeer hetzelfde product in een andere vorm en kijk of dit uitmaakt.

Belangrijk: op jonge leeftijd komt het weigeren van eten vaak voor. Als er ook maar enige twijfel bestaat over de oorzaak van het moeilijke eetgedrag, ga dan altijd langs de huisarts.

Als kinderdietist werk ik regelmatig met kinderen die moeilijke eters zijn. In de praktijk werk ik hiervoor ook met speciaal materiaal wat voor kinderen is ontwikkeld. Wil je hier meer over weten? Stuur dan een mail naar info@bloosjekindercoach.nl

Hoe ga jij om met het ”iets niet lusten”?

Noem in het commentaarveld hieronder jouw antwoord.

Als dit artikel interessant is voor mensen in jouw netwerk, wil je het dan ‘delen’ door op één van de social media knoppen hieronder te klikken?