10 november 2015

Emotionele uitbarsting

Door Dominique Flink

Emotionele uitbarsting
Hoe ga je om met een emotionele uitbarsting van jouw zoon of dochter?

Voelt jouw zoon of dochter zich soms héél erg blij of juist héél erg boos, bang of verdrietig? Vindt hij/zij het lastig om op te staan in de ochtend en het ook lastig om te gaan slapen?

Wanneer hooggevoelige kinderen teveel prikkels binnen krijgen, komt er een moment dat je kind de prikkels niet allemaal meer kan verwerken en overprikkeld raakt. Rust is op dit moment dan belangrijk. Soms is het niet mogelijk om de rust te pakken, waardoor er een explosie van emoties kan ontstaan.

De onderstaande reacties van ouders is heel begrijpelijk, maar  werken niet op het moment van een uitbarsting.

– Praten. Op dit moment zijn de emoties te hoog en is je kind niet in staat op met jouw te praten. De stress kan de explosie nog toenemen.

– De uitbarsting niet begrijpen. Door ”doe normaal” te roepen, kan je kind zich onbegrepen en eenzaam voelen. Want een emotionele uitbarsting is een normale reactie op teveel stress. Misschien herken je dit bij jezelf ook wel?

– Een oplossing aanreiken.  Zolang de emoties nog erg hoog zitten, staat je kind er niet voor open.

Door het opvangen van emoties voelt jouw kind zich begrepen.  Dit kan je door de volgende dingen te doen;

– De emotie benoemen.
– De uitbarsting aanvaarden.
– Probeer zelf rustig te blijven.
– Grenzen stellen.  Het is fijn als er ruimte is om te ontladen, maar zodra er grenzen worden overschreden zoals dingen kapot maken of slaan, kom dan op ooghoogte te staan en zeg duidelijk: Ik zie dat je nu overstuur bent, maar je mag niet met dingen gaan gooien. Je kunt eventueel wel een alternatief aan bieden: zoals het slaan op een kussen.

Het kan helpen om met jouw zoon of dochter boeken te lezen, waardoor hij/zij zijn emoties beter gaat begrijpen.

Boekentips voor jonge kinderen met hooggevoeligheid:
– Langmuts op school
– Het mooiste indianenverhaal
– Relax Kids – De wens-ster
– HSK-XL  Magazine
– Hooggevoelig heel gewoon, Kinderen & Ouders

Wil jij samen met jouw zoon of dochter aan te slag met het omgaan met emoties?  Door de koffer omgaan met emoties te huren kan je thuis op een ongedwongen manier ingaan op de verschillende emoties.  Door middel van leuke opdrachten en boeken kan je er samen mee aan te slag.

Hoe ga jij om met een emotionele uitbarsting?

Noem in het commentaarveld hieronder jouw antwoord.

Als dit artikel interessant is voor mensen in jouw netwerk, wil je het dan ‘delen’ door op één van de social media knoppen hieronder te klikken?