21 juli 2015

Waarom het uiten van emoties belangrijk is

Door Dominique Flink

Emoties uiten

Emoties worden vaak omgeschreven als een innerlijke gevoel. Het is belangrijk dat kinderen hun emoties kunnen uiten. Vaak wordt het uiten van emoties als spannend en lastig gevonden en hopen we dat ze vanzelf weer over gaan. Maar door je emotie te ontkennen, of met eten weg te werken, gaan emoties niet weg. Als je emoties telkens wegstopt, kunnen er klachten ontstaan zoals buikpijn, hoofdpijn, moeheid etc.

Emoties bij kinderen
Voordat je een emotie kunt uiten, moet je het eerst voelen. Je kan dit letterlijk vragen: ‘wat zegt je gevoel?’ Vaak kan je zoon/dochter het gevoel goed benoemen. Door als ouder ook je gevoel te laten zien, geef je het voorbeeld dat het goed is om je emoties te uiten. Het is wel belangrijk dat kinderen leren wat voor soorten emoties er zijn en hoe je deze kunt herkennen. Er zijn 6 basis emoties, namelijk: boosheid, vreugde, verdriet, angst, afschuw en verrassing. Overal ter wereld worden deze emoties herkend aan de gezichtsuitdrukking van mensen.Het boek  De kleur van emoties kan helpen om kinderen uitleg te geven over de verschillende emoties.  Heb je een rommeltje gemaakt van je emoties? Je moet ze netjes ordenen: elk een eigen kleur en elk een eigen  plekje. Dit boek helpt je daarbij. Een spectaculair pop-upboek vol kleuren, vol emoties en vol verrassingen. Simpelweg voor iedereen met emoties.

Kinderen genieten echt van het werken met emoties in de vorm van toneelspel, oefeningen, lachen, muziek of een film. Het is een fijne manier om hen te leren met gevoelens om te gaan. Door middel van emotieballen kan je op een plezierige manier emoties uit drukken. Erg leuk in gebruik, zeker voor de jongere kinderen.

Hoe uit jij je emoties?

Noem in het commentaarveld hieronder jouw antwoord.

Als dit artikel interessant is voor mensen in jouw netwerk, wil je het dan ‘delen’ door op één van de social media knoppen hieronder te klikken?