11 november 2014

Druk in mijn hoofd

Door Dominique Flink

Drukte in het hoofdKen je dat, die drukte in je hoofd ?

Het is druk in mijn hoofd! Ken je dat, dat allerlei gedachten de hele dag door je hoofd schieten? Dat je, je maar niet kunt concentreren? Dat je het antwoord wel op de vraag weet, maar dat het er gewoon even niet uit komt? Heel frustrerend, zo’n druk hoofd.

Zelf heb ik regelmatig last van zo’n druk en chaotisch hoofd. Het zit vol met to- do lijstjes, die maar niet af komen. Voornamelijk, omdat ik alles tegelijk probeer te doen. En iedereen weet dat dit niet werkt. Maar ook kinderen kunnen last hebben van veel drukte in hun hoofd.

Misschien heb je hier ook wel eens last van: je zit in de klas en je kunt je moeilijk concentreren. Je ziet de kinderen om je heen. Iemand is aan het spelen met een pen, de ander zit naar buiten te kijken, je voelt de zon in je gezicht en waar was je ook alweer mee bezig?

Voor je op tafel liggen nog allemaal opdrachten die moeten worden gedaan. Hoe ga je dat doen? Het kan soms best moeilijk zijn om je op je werk te concentreren.

De volgende tips kunnen je helpen tijdens al die keren dat je je moeilijk kunt concentreren.

1. Waarom is het zo druk in mijn hoofd? Het is belangrijk om met iemand samen te kijken hoe het komt dat jij je zo druk in je hoofd voelt.

2. Waar komt het vandaan? Samen kan je dan ook kijken waar die drukte vandaan komt, zo kan je ook kijken hoe je weer rustig in je hoofd kunt voelen.

3. Aan de juf/meester vertellen dat je een druk gevoel in je hoofd hebt. Dan kan er samen worden gekeken hoe school voor jou fijner kan worden.

Irene Heim heeft een fijn boek geschreven over hoe het is als het druk in je hoofd is. Het boek is voor ouders, leerkrachten, therapeuten en verder iedereen die kinderen wil helpen.  Aan de verhalen zijn vragen en tips toegevoegd, zodat een kind op een speelse, actieve wijze geholpen kan worden.

Ken je dat, dat je soms denkt ik wou ik dat ik even kon stoppen met al dat denken?

Herken je dat drukke gevoel in je hoofd?

Noem in het commentaarveld hieronder hoe jij met dat gevoel omgaat.

Als dit artikel interessant is voor mensen in jouw netwerk, wil je het dan ‘delen’ door op één van de social media knoppen hieronder te klikken?