25 november 2014

De grens van zoetigheid

Door Dominique Flink

De grens van zoetigheid?

Bijna iedereen geeft de voorkeur aan zoetigheid boven hartig. Kinderen zijn vaak dan ook dol op snoep. Hoe lekker al het snoep ook is het bevat nou eenmaal veel suiker. En veel suiker is slecht voor de tanden en vergroot het risico op overgewicht op latere leeftijd. Nu met Sinterklaas en kerst krijgen we allemaal te maken met deze lekkere lekkernijen.

Zelf gaat mijn voorkeur ook uit naar zoet en geniet ik ook van zoetigheid. Maar het is wel degelijk van belang om een duidelijk grens te trekken en het eten van snoep te beperken maar hoe doe je dit dan?

8 tips om te helpen met een grens

1. Zorg voor een paar vaste snoepmomenten.  Dit zorgt voor een vaste structuur en dan is er op andere tijdstippen minder neiging naar zoetigheid.

2. Geef kleine porties.  Zet geen grote schalen met zoetigheid neer, maar pak een klein bakje en op = op.

3. Zorg bij een bezoek aan de supermarkt voor een volle maag.  Zo is iedereen minder geneigd om naar de lekkernijen in de supermarkt te grijpen.

4. Geef zelf het goede voorbeeld. Niet te veel snoepen in het bijzijn van kinderen. Kinderen zijn net kleine na-aapjes en nemen jou als ouder/verzorger als voorbeeld.

5. Geef sommige dingen alleen bij speciale gelegenheden of in het weekend.  Maak hier duidelijke afspraken over, om miscommunicatie te voorkomen.

6. Zorg voor gezonde, verantwoorde tussendoortjes. Dit geeft een sneller vol gevoel en er is minder behoefte aan zoetigheid.

Tenslotte de belangrijkste tips: iedereen heeft wel eens behoefte aan zoetigheid, maar doe het met mate en varieer met gezonde tussendoortjes, zo blijft het leuk en gezond.

Bij het voedingscentrum zijn boekjes over na- aapje avonturen gratis te bestellen. Leuke voorleesboekjes om met kinderen te lezen!

Zo zijn er de voorleesboekjes: Na-aapje gaat koken & Na-aapje gaat spelen. (https://webshop.voedingscentrum.nl/voorleesboekjes-het-gezonde-voorbeeld.html)

Hoe ga jij met zoetige trek om?

Noem in het commentaarveld hieronder jou tip.

Als dit artikel interessant is voor mensen in jouw netwerk, wil je het dan ‘delen’ door op één van de social media knoppen hieronder te klikken?

    kesn5