18 juni 2020

Ben jij jezelf of speel je een rol?

Door Dominique Flink

Jezelf zijn of een rol spelen?

In het magazine Psychologie heb ik een paar dagen geleden een interessant stuk gelezen over jezelf zijn. Want hoe authentiek ben jij eigenlijk? Veel mensen vinden het lastig om zichzelf te zijn en doen zich anders voor dan ze zijn.
Van het anders voordoen dan je daadwerkelijk bent, word je hartstikke moe. Het voortdurend in de gaten moeten houden wat anderen van je vinden en willen en ondertussen wat je zelf wilt onderdrukken.
Je kan een test doen om te kijken hoe authentiek jij bent. Zelf heb ik dit ook gedaan, met als uitslag dat ik mezelf ben en dat ik bewust ben van mijn sterke en zwakke kanten.
Ook al ben je jezelf, iedereen herkent dat je thuis je anders gedraagt dan wanneer je aan het werkt bent. En onder vrienden gedraag je ook anders dan bij familie.

Je voelt je beter wanneer ‘jezelf’ kan zijn. Doen alsof je iets helemaal geweldig vindt, terwijl je er niks aan vindt, of ergens bij proberen te horen die niet bij je past kost veel energie.

Psychologe en psychotherapeute Helene Brenner”Wie authentiek is, weet wie hij is en accepteert zichzelf en gedraagt zich op een manier die dat uitdrukt’. Hoe steviger je geankerd bent in jezelf en achter je eigen opvattingen staat, hoe meer je juist aan anderen kunt geven en echt naar ze kunt luisteren. Zonder bang te zijn om jezelf kwijt te raken”

Oefeningen om jezelf beter te leren kennen:
– Neem een pauze om stil te staan met wat er gebeurt om je heen en in jezelf.
– Benoemen wat jij graag wilt. Schrijf je wensen, behoeften en verlangens op papier.
– Je innerlijke stem leren herkennen en waarderen.

Durf jij jezelf te zijn?

Noem in het commentaarveld hieronder jouw antwoord en eventueel test uitslag!

Als dit artikel interessant is voor mensen in jouw netwerk, wil je het dan ‘delen’ door op één van de social media knoppen hieronder te klikken?