28 oktober 2015

Beelddenker

Door Dominique Flink

Ben jij een beelddenker?

Al heb je nog nooit van een beelddenker gehoord, heb je er waarschijnlijk wel gelijk een beeld bij. Bij het leren lezen en schrijven wordt er in de hersenen onbewust een keuze gemaakt: sommige kinderen blijven primair in plaatjes denken, anderen schakelen over naar talig denken.
Een beelddenker hoort bij een beeld ook vaak een geluid en wordt er ook van alles gevoeld. Vaak is het een chaos in het hoofd.  Dit is ook logisch te begrijpen als je bedenkt dat ze in hun hoofd constant aan het associëren zijn. Bij een lange uitleg of verhaal zal een kind dan ook snel de draad kwijt zijn.

Beelddenkers zijn onder andere te herkennen aan de volgende eigenschappen:
– werkt en vertelt chaotisch
– heeft een sterk ruimtelijk inzicht
– goed in puzzels en blokpatronen
– een grote woordenschat, maar komt er soms moeilijk uit op school
– heeft een veel fantasie
– is snel afgeleid
– is creatief en gevoelig
– zal vaak eerst doen en dan pas denken
– heeft moeite met onderwerpen onthouden die auditief zijn aangeleerd
– bezit meer kennis dan er uit lijkt te komen

 

Als jouw zoon of dochter verdiept is in het spelen, zal het zich niet snel laten afleiden. Hij/zij heeft de vraag misschien wel gehoord, maar komt niet in actie omdat  in gedachten de vraag al is uitgevoerd. Wil je meer weten over beelddenken? Neem dan contact op voor een gratis kennismakingsgesprek via de contactpagina.

Is jouw kind een beelddenker?

Noem in het commentaarveld hieronder jouw antwoord en tips hoe je er mee om gaat!

Als dit artikel interessant is voor mensen in jouw netwerk, wil je het dan ‘delen’ door op één van de social media knoppen hieronder te klikken?