30 september 2014

Bang voor fouten

Door Dominique Flink

Bang voor fouten

Heb jij angst om fouten te maken?

IederBang voor fouteneen is bang om fouten te maken. Of dat je nou jong of oud bent, fouten maken is menselijk. Nu is het wel voor iedereen anders hoe hier mee wordt omgegaan.  Het uit zich meestal in een open blik naar beneden gericht, zenuwachtig gedrag, rode konen en zo zijn er nog veel meer voorbeelden.

Door de stress heb ik altijd zelf dat ik heel zachtjes ga praten en rode konen krijg. Op school probeerde ik altijd dat ik niet voor de klas iets hoefde te vertellen. Dit gaat helaas niet altijd op.  In de loop van de jaren ben ik daar in gegroeid. Enkele makkelijke trucs hebben mij daar ook bij geholpen.

Vragen voor jezelf

Deze vragen helpen je om inzicht te krijgen in je eigen gevoel.

1. Wat doe jij als je zenuwachtig bent?

2. Op welke momenten ben jij  bang dat je niet goed genoeg bent?

3. Welke woorden zouden jou helpen om te durven wat jij graag zou willen doen?

Tips voor kinderen om met het gevoel bang zijn voor fouten om te gaan:

  • Je nare gedachten op papier zetten. Ze gaan mij toch uitlachten, want ik kan het niet. Ik snap het toch niet of ik ben dom. Deze gedachten geven je natuurlijk geen fijn gevoel. Het kan dan helpen om deze op papier te zetten.
  • Ontspanningsoefeningen kunnen helpen om de nare gedachten te verdrijven.

Door je bange gevoel kleiner te maken of te laten verdwijnen, ben je weer de baas over je eigen gevoel.  Hierdoor kan je opgelucht, sterk en weer vol zelfvertrouwen gaan voelen.

Tip voor de ouders:

  • Geef vooral het basisvertrouwen dat fouten maken helemaal niet erg is. Falen mag, want jouw liefde voor je kind is onvoorwaardelijk. Door fouten bespreekbaar te maken geef je kind de ruimte dat ze alles bij je kwijt kunnen.
  • Geef je kind een compliment als het goed gaat. Als er iets niet goed gaat leer ze dan, dat dit ook prima is en dat het bij de ontwikkeling hoort.

Bang om het niet goed te doen. Bang om te mislukken. Maar alles in een keer perfect doen is gekkigheid. Je kon toch ook niet in een keer lopen of fietsen? Dat heb je gaandeweg geleerd, met vallen en opstaan. En zo is het eigenlijk met alle dingen in het leven.

Hoe ga jij met angst voor fouten om?

Noem in het commentaarveld hieronder wat jou gouden tip is.

Als dit artikel interessant is voor mensen in jouw netwerk, wil je het dan ‘delen’ door op één van de social media knoppen hieronder te klikken?